• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Hem / Ordna Begravning / Minnesstunden

Minnesstunden

Direkt efter begravningsceremonin brukar man samlas till en minnesstund. Den är en viktig del av begravningen och ett uppskattat inslag. Samtidigt som spänningen släpper lite behöver alla få tillfälle att samla sina intryck och umgås med människor som befinner sig i samma sinnesstämning. Och man får tillfälle att tillsammans minnas den avlidne.
Minnesstunden kan ordnas på olika sätt och det är viktigt att planera vad man ska bjuda på, hur man ska duka, hur gästerna ska placeras, om man behöver sångtexter, förberedelser för tal eller diktläsning osv. Vanligt är också att man väljer ut musik som man vet att den avlidne hade uppskattat. Många brukar också arrangera ett minnesbord med fotoalbum och andra minnessaker. Ju noggrannare förberedelser, desto mer minnesvärd blir minnesstunden.

En viktig del av begravningen

För många blir minnesstunden den viktigaste delen av begravningen. Då kanske spänningen har släppt lite och man får tillfälle att vara bland sina närmaste i ett lugnare sammanhang. Minnesstunden kan antingen ordnas i hemmet, i en hyrd serveringslokal eller församlingshemmet.