• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Hem / Gäst På Begravning / Hör av dig så snart du kan

Hör av dig så snart du kan

Efter ett dödsfall blir det många gånger ett tomrum kring de anhöriga. Släktingar och vänner drar sig av olika anledningar för att ta kontakt. Det är tyst i telefonen. Ingen kommer på besök. Detta är för det mesta inget som den som sörjer önskar eftersom han eller hon har ett behov av stöd från andra människor.
Försök därför höra av dig så snart som möjligt. Det är visserligen aldrig för sent, men det blir bara svårare ju längre du väntar. Har du hört av dig en eller flera gånger före begravningen, kommer det också att kännas mindre svårt att träffa de anhöriga på begravningsdagen.

Vad ska du säga?

En anledning till att det är svårt att ta kontakt är kanske att du inte riktigt vet vad du ska säga. Men det behöver inte vara så komplicerat. Säg att du hörde vad som hänt och fråga hur det är. Resten brukar ge sig eftersom den som sörjer ofta har ett stort behov av att få prata. Skulle det inte bli så mycket sagt gör det inget.
Att vara tysta tillsammans är också ett sätt att umgås. Upprätthåll sedan kontakten. De närmaste behöver någon att prata med även i fortsättningen. Många har ett behov av att gå igenom det som hänt om och om igen. Till slut tycker du kanske att det blir tjatigt. Försök stå ut med det. Det betyder mycket att det finns någon som lyssnar.

Vad kan du göra?

Den som sörjer orkar mindre än vanligt så det är ofta ett stort stöd att få hjälp med vardagliga sysslor. Det kan till exempel vara att städa, tvätta, klippa gräset, köra barnen till dagis, handla mat eller att komma över med en färdiglagad middag. Du kan också engagera dig i begravningen, till exempel genom att vara bärare eller förbereda och hjälpa till på minnesstunden.
Som arbetskamrat kan du göra en insats genom att samla ihop den dödes tillhörigheter på arbetsplatsen och lämna över dem till familjen vid lämpligt tillfälle. Tänk på att det är du som måste ta initiativet till att göra något. Som anhörig drar man sig för att utnyttja allmänna erbjudanden som ”hör av dig om det är något jag kan göra”. Ditt stöd är naturligtvis extra viktigt om den sörjande inte har någon som står honom eller henne riktigt nära. Är du med vid dödsfallet, eller får besked om händelsen tidigt, bör du se till att den efterlevande har sällskap den första tiden. Om du inte själv har möjlighet kan du kanske ordna så att en granne eller någon annan är hos den efterlevande eller regelbundet ser till honom eller henne.

När förhållandet till de anhöriga är spänt

Ibland kan ett spänt förhållande till de anhöriga, orsakade av skilsmässor eller annat, gör det svårt att delta i sorgen. Du kanske skulle vilja se den döde en sista gång och inte får möjlighet till det. Kanske känner du också att du inte är välkommen på begravningen. Om du tror att sådana problem kan uppstå, kan du kontakta den begravningsbyrå som är anlitad för begravningen. Där kan man som neutral part, hjälpa dig med kontakten med de anhöriga.