• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Hem / Gäst På Begravning / Begravningsgästernas klädsel

Begravningsgästernas klädsel

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar, precis som vid alla högtider. Men även när det inte finns några uttalade krav på klädsel, kan det kännas bra bemöda dig lite. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen, dels ett sätt att visa sitt deltagande. För kvinnor kan det innebära mörka kläder och en vit scarf, för män mörka kläder och en vit slips. Tänk samtidigt på att det alltid är bättre att gå på begravningen, än att avstå för att du inte har ”rätt” kläder.

Formell klädsel

Frack är sedan gammalt den mest korrekta klädseln för män. Därefter följer svart och mörkblå kostym, vilket är vanligast idag. Vit slips är alltid korrekt. Om man inte hör till de allra närmaste kan man också ha svart slips. Som ytterplagg bär man svart rock, vit halsduk och svarta handskar. Formell klädsel för kvinnor kan bestå av svart dräkt eller klänning, svarta stumpor, svart hatt, eventuellt med sorgflor, samt svart sjal alternativt vit halsduk eller vit scarf till svart kappa.

Valfri klädsel

Ibland anges ”valfri klädsel” i dödsannonsen. Det betyder att det inte finns några krav på sorgklädsel. Om ”ljus klädsel” används är innebörden inte lika självklar eftersom det kan betyda antingen valfri klädsel eller bokstavligen ljus klädsel. För att vara säker på vad som menas kan du höra dig för hos de anhöriga eller begravningsbyrån.

Lokala seder

Bruket av sorgkläder vid begravningar varierar också lokalt i landet. Och även om det inte står något om klädsel i dödsannonsen bör du tänka på vilka förväntningar på klädsel som de anhöriga kan ha.

Barnens kläder

Barnen kan ha sina finkläder.