• Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 100%

Hem / Att Ta Farväl / Ge sorgen utlopp

Ge sorgen utlopp

Tanken på begravningen och allt omkring den kan många gånger vara så påfrestande att man helst vill få allt avklarat så snabbt och enkelt som möjligt. Samtidigt säger den erfarenhet som finns kring sorgearbetet att det många gånger är bättre att sorgen får utlopp i det sammanhang som begravningen utgör, än att man försöker hålla tillbaka den. Därför bör man inte heller dämpa sorgen med lugnande tabletter, annat än i undantagsfall. Det går naturligtvis inte att ge råd i det sammanhanget som passar alla människor.

Du måste själv avgöra vad som känns rätt och vad du orkar med just nu. Men det finns några saker som man kan peka på: Av dem som i samband med bisättningen tvekat att se den döde i kistan men ändå gjort det, är det få som senare ångrar detta. Bland dem som avstått från att se finns det däremot många som efteråt ångrar sig.

Ett viktigt råd är att du tänker igenom och förbereder de svåra momenten i begravningen, gärna genom att prata om dem med någon på församlingen eller begravningsbyrån.

Prästen kan ge tröst och stöd

Om ni väljer kyrklig begravning gör prästen ett hembesök hos de närmast anhöriga. Det går även bra att träffas på annan plats om man hellre vill det. Syftet med mötet är att ge stöd i sorgen och förbereda begravningen.

Prästen går igenom vad som händer i kyrkan eller kapellet, man väljer psalmer och pratar om den döde för att prästen ska förstå de anhörigas situation bättre. Prästen kan även ha enskilda samtal med anhöriga för att ge stöd i sorgen. Han eller hon kan också hjälpa ett barn förstå vad döden och begravningen innebär.

Du är alltid välkommen att kontakta prästen om det är något du undrar över. Vill du diskutera ändringar av det ni kommit överens om går det också bra. Besluten är inte låsta. Med en präst kan du prata om vad som helst, familjeproblem, sömnsvårigheter eller till synes triviala, vardagliga problem. Präster har tystnadsplikt enligt lag när det gäller enskilda samtal.